CIVIC SCOUTS AT WORK

A CIVIC SCOUTS AT WORK egy kapacitásfejlesztő program vállalatok számára. A program 2022-ben indult Németországban, 2023-24-ben pedig Bulgáriában, Horvátországban és Magyarországon is elindul.

Egy ilyen időszakban, amikor a közösségeinknek a társadalmi-gazdasági átalakulások kihívásaival kell szembesülniük, innovatív megközelítésekre van szükség a tudásaink és kompetenciáink bővítéséhez. A vállalatok a frontvonalban állnak, mivel hozzájárulásuk alapvető egy erős, rugalmas és közjólét-orientált társadalom megteremtéséhez. A CIVIC SCOUTS AT WORK éppen ezért a cégekre fókuszál, mint a társadalom felelősségteljes szereplői és a tanulás innovatív terei.

JELENTKEZÉS

PARTNEREINK

Ki a célcsoportja a programnak?

A célcsoportunk legfeljebb 1000 alkalmazottat foglalkoztató vállalatok. Nyilvános felhívás, jelölések és egy pályázati folyamat révén országonként 6 vállalkozást választunk ki, amelyek részt vesznek a CIVIC SCOUTS AT WORK programban. A pályázati felhívás valamennyi üzleti ágazat számára nyitott lesz. Vállalkozásonként legfeljebb 8 munkavállaló kapacitásának fejlesztését tervezzük.

Miért van szükség egy ilyen projektre & melyek a hosszú távú céljaink?

Életünk nagy részét a munkahelyünkön töltjük, és a munkakörnyezetünk nincs elszigetelve a társadalmunk, Európa és a világ fejleményeitől. Ezek a fejlemények hatással vannak arra, hogy milyenek vagyunk, mint emberek, szakemberek és kollégák, függetlenül attól, hogy autóalkatrészeket gyártunk, logisztikát koordinálunk vagy ügyfeleket fogadunk. Ezért a munkát a polgári nevelés nagy lehetőségeket rejtő útjának tekintjük. Ha a polgárokat a munkahelyükön olyan készségekkel és kompetenciákkal ruházzuk fel, amelyek megfelelnek a munkakörnyezetükben látott kihívásoknak és lehetőségeknek, az segíthet a munkahelyen és a társadalomban is megbirkózni ezekkel a kihívásokkal.

Miért jó a program a cégeknek és a CIVIC SCOUT-oknak?

A programban való részvétellel a kkv-k növelik azon képességüket, hogy példamutatóan vezessenek, és a változás aktív mozgatórugóivá váljanak ágazatukban és régiójukban. Ez pedig pozitív hatással lesz a munkakörnyezetre, hozzájárulva egy befogadóbb, toleránsabb, demokratikusabb és fenntarthatóbb munkahely kialakításához. A jobb munkakörnyezet motiváltabb kollégákat és vonzóbb vállalati profilt jelent a jövőbeli munkavállalók számára. A részt vevő kkv-k kiemelkednek a saját ágazatukban, és élen járhatnak a demokratikusabb munkahelyi környezet támogatásában.

Az egyes alkalmazottak –  a CIVIC SCOUT-ok – képessé válnak arra, hogy a munkahelyükön és a közösségükben az átalakulás ügynökei legyenek. A SCOUT-ok különböző kompetenciákat fognak kifejleszteni, amelyek segítenek a munkahelyi problémák korai felismerésében és kezelésében, mint például a dezinformációra és összeesküvés-elméletekre való fogékonyság, a párbeszéd és az együttműködés hiánya, vagy a környezetvédelem hiánya, hogy csak néhány példát említsünk.

A magyarországi demokrácia megerősítéséhez elengedhetetlen az erős, helyi civil társadalom növekedését.

EMBERSEG.HU

Emberi jogi szervezet vagyunk, a bárki számára élhető társadalomért dolgozunk a civil társadalom fejlesztése, az állampolgári nevelés eszközei és a demokrácia építése által.

Abban hiszünk, hogy különböző programok létrehozásával a civil társadalom erősítése a cél a kapacitásfejlesztés, a részvételiség és a hálózatosodás által.

Meglátásunk szerint jelentős probléma a széttöredezett társadalom, amelyen álláspontunk szerint többek között a civil közösségek erősítésével lehet javítani.

Csapatunk

Tikász Bendegúz

projekt menedzser

Tikász Gáspár Bendegúz | Pécs
Projektmenedzser és közösségszervező. Debrecenben végzett filozófia szakon, itt kezdett közösségszervezéssel is foglalkozni a Natív ifjúsági csoporttal. Volt a Nagy Tavak Koalíció szervezője, a Debreciner egyik alapítója, online marketing elemző, részt vesz a Civil Kollégium Alapítvány, az Európai Közösségszervező Hálózat és az Emberség Erejével Alapítvány munkájában.

Nyirati András

Emberség Erejével Alapítvány

Nyirati András | PÉCS
Emberség Erejével Alapítvány

Közösségfejlesztő, emberi jogi képző, az Emberség Erejével Alapítvány elnöke. Másfél évtizede tervez és facilitál tanulási folyamatokat fiataloknak és felnőtteknek, civileknek és tanároknak. 2017 óta az Erősödő Civil Közösségek kapacitásfejlesztő program vezetője, amely napjainkig többszáz vidéki civil szervezetet támogatott. Óraadóként a civil szektorról vezet kurzust a PTE-BTK Pszichológia Intézet, Szociál- és szervezetpszichológia mesterszak hallgatóinak.